Soalan Lazim
Hubungi Kami
Aduan
Peta Laman

PERMOHONAN KAVEAT SEMASA BORANG PERMOHONAN PERKAHWINAN DIPAMERKAN

PENERANGAN AM

Kaveat adalah satu permohonan bantahan ke atas sesuatu permohonan perkahwinan di pejabat Jabatan Pendaftaran Negara atau di Pejabat Perwakilan Malaysia di Luar Negara sebelum perakuan perkahwinan dikeluarkan.

SYARAT-SYARAT PERMOHONAN

 

 1. Pemohon wajib hadir di kaunter JPN atau di Pejabat Perwakilan Malaysia di luar negeri berkenaan di mana permohonan perkahwinan sedang di pamerkan.
 2. Kaveat hanya boleh dibuat sekiranya terdapat permohonan perkahwinan diterima dan sebelum Perakuan Untuk Perkahwinan dikeluarkan oleh Pendaftar Perkahwinan
 3. Kaveat tidak boleh dikemukakan sewenang-wenangnya tanpa bukti yang kukuh dan alasan yang munasabah selaras dengan peruntukan undang-undang yang menyatakan:
  Seksyen 20(7), Akta 164:
  “Jika Mahkamah Tinggi menetapkan alasan-alasan bantahan itu sebagai dangkal dan sebagai tidak sepatutnya menghalang pengeluaran perakuan untuk perkahwinan maka orang yang menyerahkan kaveat itu adalah bertanggungjawab membayar kos bagi semua langkah-langkah pembicaraan berhubung dengannya dan gantirosak yang akan dituntut melalui guaman atau tindakan oleh pihak yang terhadap perkahwinannya kaveat itu diserahkan.”

  Seksyen 39 (1)
  “ (1) Mana-mana orang yang memasukkan sesuatu kaveat bagi menentang pengeluaran sesuatu perakuan untuk perkahwinan oleh Pendaftar dan yang membuat sesuatu representasi palsu dalam atau bagi menyokong kaveat itu dengan mengetahui atau mempercayai representasi itu sebagai palsu atau dengan tiada sebab bagi mempercayainya sebagai benar adalah bersalah atas suatu kesalahan dan boleh, apabila disabitkan, dipenjarakan selama tempoh tidak melebihi tiga tahun atau didenda tidak melebihi tiga ribu ringgit atau kedua-duanya.”
 4. Permohonan Kaveat adalah tidak dibenarkan bagi perkahwinan yang akan diupacarakan di Penolong Pendaftar Perkahwinan.
DOKUMEN YANG PERLU DIKEMUKAKAN
 1. Borang Kaveat Perkahwinan (JPN.KC04) dilengkapkan.
 2. MyKad
 3. Pasport ASAL serta salinan muka surat yang mengandungi maklumat diri serta tarikh ketibaan terkini ke Malaysia di dalam paspot bagi warganegara asing.
 4. Dokumen sokongan lain sebagai bukti bantahan (jika berkaitan).
BAYARAN

RM20.00 bagi bayaran permohonan.

BORANG

JPN_KC04

Makluman : Borang dalam portal ini hanya untuk panduan. Tidak digalakkan untuk mencetak dan menggunakan borang tersebut untuk berurusan. Bagi urusan, sila gunakan borang asal.

PENGIKTIRAFAN DAN PENSIJILAN
cert1
cert2
cert3
cert4
cert5

Ibu Pejabat Jabatan Pendaftaran Negara Putrajaya, 
No 20, Persiaran Perdana, Presint 2,
Pusat Pentadbiran Kerajaan Persekutuan ,
62551 Wilayah Persekutuan Putrajaya. 

Telefon: 03-8000 8000  Faks: 03-8880 8288 
Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.
© Hakcipta Terpelihara 2021 - Jabatan Pendaftaran Negara Malaysia
Kemaskini: